Longlife Romania
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Despre sare

In jos

Despre sare Empty Despre sare

Mesaj  AlexE Joi Ian 26, 2012 6:19 am

Originalul: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


De-a lungul anului 2011 au aparut multe articole despre sare in revistele medicale. Acestea au facut referire atat la consecintele unui aport prea mare cat si cele ale unui aport prea mic. In cele ce urmeaza este o sinteza a acestor articole, impreuna cu comentarii ale unor experti:

1. Un mic istoric.
Pornind de la [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], atunci cand discutam despre sare trebuie sa avem in vedere ca in antichitate oamenii consumau mai putin de 100mg de sodiu (0,25g sare) pe zi. Peste 5000 de ani au trecut de cand oamenii au inceput sa foloseasca sarea. Aparent acest lucru s-a intamplat cand chinezii au descoperit ca sarea poate fi folosita pentru a conserva mancarea ( Like a Star @ heaven ). Odata cu aparitia frigiderelor si congelatoarelor, sarea nu a mai fost folosita pentru conservarea alimentelor astfel incat aportul a inceput sa scada. Ulterior, cresterea consumului de produse procesate in occident au dus la cresterea aportului. Sarea este folosita in multe produse din carne pentru a se lega de apa, crescand astfel greutatea produsului si este un factor major care provoaca setea - multe dintre marile companii producatoare de "snacks"-uri activeaza si pe piata bauturilor racoritoare, astfel incat este in interesul lor sa mentina un status quo.

2. Tuturor le place sarea
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

In SUA, aportul de sare este de aproximativ 3400 mg pe zi (8,5 g de sare), mult peste recomandarile expertilor, care recomanda consumul de maxim 1500-2300 mg pe zi (3.75-5.75 g de sare). Aproape 75% din aportul de sare provine din mancarea procesata. Exista o tendinta de reducere a aportului la nivel national in SUA ce se adreseaza industriei alimentare, restaurantelor si altor asemenea industrii pentru a reduce consumul de sare din produsele lor.[1]

3. Recomandarile curente in SUA pentru consumul de sare ( Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven )
USDA (United States Department of Agriculture - Departamentul pentru Agricultura al Statelor Unite ale Americii) recomanda consumul a 1500 mg/zi (3,75 g de sare) pentru persoanele care sunt in varsta de mai mult de 51 de ani, negri non-hispanici, diabetici, hipertensivi, sau cu afectiuni renale cronice si o limita de 2300 mg/zi (5,75g de sare) pentru restul populatiei.[2]
Asociatia Americana a Inimii (*discutabila aceasta traducere) (American Heart Association - AHA) considera limita maxima la nivelul a 1500 mg/zi (3,75 g de sare) pentru toata populatia.[3]

In conformitate cu [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link],[4] aproape 90% din americanii care ar trebui sa isi mentina aportul de sodiu zilnic la o limita de 2300 mg depasesc aceasta valoare, la fel procedeaza si toti cei din grupurile de risc inalt (aproape jumatate de populatie), cu un maxim recomandat de 1500 mg/zi. CDC mentioneaza ca 47.6% din populatia SUA peste varsta de 2(doi) ani intra intr-unul din grupurile de risc crescut - la care se recomanda reducerea aportului de sare. AHA considera ca analiza subestimeaza proportia de americani care ar trebui sa urmeze asemenea restrictii in alimentatie.[5]

4. Recomandarile Institutului de Medicina in legatura cu restrictia de sodiu in Statele Unite ale Americii.
Strategii primare:
Recomandarea 1 - Administratia pentru Mancare si Medicamente a SUA (Food and Drug Administration - FDA)trebuie sa initializeze cat mai curand un proces pentru a impune un standard national pentru continutul de sodiu al alimentelor.
Recomandarea 2 - Industria alimentara ar trebui sa actioneze voluntar pentru a reduce continutul de sodiu din alimente inainte de implementarea standardelor obligatorii.
Recomandarea 3 - Agentiile guvernamentale, organizatiile ce activeaza in domeniul sanatatii publice si informarii consumatorilor, si cele din industria alimentara ar trebui sa demareze activitati care sa sustina reducerea nivelului de sodiu din alimente.[1]

Trebuie notat ca acestea sunt doar recomandari ale Institutului de Medicina (nu fac parte dintr-un text de lege la momentul actual).

5.Sarea zguduie lumea, nu doar SUA.
Cu ocazia Summit-ului la Nivel Inalt al Organizatiei Natiunilor Unite in legatura cu Afectiunile Non-comunicabile, tinut in Septembrie 19-20 2011 in New York, au fost propuse urmatoarele scopuri cu privire la restrictia sodiului:

Creearea si evaluarea campaniilor de formare a opiniei publice;
Stabilirea de tinte ale sodiului folosit pentru reformularea alimentelor procesate actuale si abordarea industriei alimentare pentru determinarea standardelor pentru noile alimente.
Studii de piata cu privire la aportul de sare, progresul reformularii si al eficacitatii comunicarii.
Abordarea industriei, incluzand reglementarea pentru a crea un echilibru astfel incat companiile iluminate si cu concepte progresive sa nu fie dezavantajate.

Unele tari, precum Japonia, Marea Britanie, Finlanda si Portugalia [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] la nivelul populatiei datorita reglementarii continutului de sare si etichetarea alimentelor procesate, in colaborare cu industria alimentara si prin educatie publica. [6] Ca un exemplu, in 2004 Agentia pentru Siguranta Alimentelor (Food Safety Agency - FSA) din Marea Britanie a inceput a lucra in parteneriat cu industria alimentara si organizatiile ce promoveaza sanatatea pentru a reformula alimentele procesate si a atrage atentia asupra riscurilor pentru sanatate asociate cu excesul de sare in alimentatie. Un studiu realizat in Marea Britanie in 2008 (cu privire la eliminarea de sodiu prin urina) a aratat o reducere a consumului mediu zilnic de la 9.5 g la 8.6 g (de la 3800 la 3440 mg de sodiu) fata de studiul similar desfasurat la nivel national in 2000-2001.[7,8]

6. Reducerea consumului de sodiu in Japonia
Intr-un interviu tinut de Medscape cu Dr. Cheryl A.M. Anderson, MD (Johns Hopkins University, Baltimore, Maryland, SUA) si Dr. Feng J. He, MD (Queen Mary University, Londra, Marea Britanie) s-au discutat initiativele cu privire la reducerea consumului de sare in Japonia si Finlanda. "In ultima parte a anilor 1950, Japonia era tara cu una dintre cele mai mari rate de deces prin accident vascular din lume. Astfel in 1960 guvernul a initiat o campanie pentru a reduce consumul de sare la nivel national. In cursul urmatoarei decade a fost redus de la 13,5g/zi la 12,1g/zi (de la 5400 la 4840 mg de sodiu), iar in anumite regiuni (in nord), aportul a scazut de la 18 la 14 g/zi (de la 7200 la 5600mg de sodiu). In paralel cu aceasta s-au observat scaderi ale tensiunii arteriale atat la copii cat si la adulti, si o reducere a mortalitatii prin accident vascular de 80%, in ciuda cresterii aportului de grasimi, fumatului de tigarete, consumului de alcool si obezitatii."

7. Reducerea sodiului in Finlanda
In acelasi interviu, Dr. He a continuat: "Iar in Finlanda, incepand cu 1975 a existat un curent similar pentru a reduce aportul de sare la nivelul populatiei. Strategia lor a fost similara cu cea aplicata in Marea Britanie: au educat publicul si au lucrat indeaproape cu industria alimentara pentru a dezvolta produse cu continut redus de sare. De-a lungul urmatorilor 30 de ani, consumul de sare a scazut la cu 30% - acest lucru a fost demonstrat folosind metoda "gold-standard" a determinarii sodiului urinar pe 24 de ore". De asemenea, Dr. He atrage atentia ca acest lucru a fost insotit de o scadere a tensiunii arteriale cu mai mult de 10mmHg (atat sistolica, cat si diastolica) si de o reducere remarcabila de 75-80% a mortalitatii prin atac vascular si afectiuni cardiace cronice, insotite de o crestere a sperantei de viata cu 5-6 ani.

8. Hipertensiunea in China: Sa ne gandim si la scaderea potasiului.
Intr-un interviu Medscape cu privire la [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], Dr. Jiguang Wang, MD, PhD, Profesor in Medicina la Institutul pentru Hipertensiune din Shanghai, a atras atentia ca nivele crescute ale tensiunii arteriale in China ar putea sa nu fie datorate unui aport crescut de sodiu ci de asemenea aportului foarte scazut de potasiu al chinezilor. In China, raportul sodiu:potasiu este intre 6:1 si 8:1, in timp ce in alte populatii este de aproximativ 2:1. Atunci cand se ia in considerare o dieta antihipertensiva, este in aproape egala masura importanta atentia acordata unui aport redus de potasiu cu cea acordata aportului crescut de sodiu. Herbert Langford a ajuns la concluzii similare in urma studiilor intreprinse in randul populatiilor sudice [9], desi in studiul TAIM, schimbarea la o dieta cu mult potasiu si putin sodiu in randul indivizilor obezi nu a parut sa aiba un efect substantial asupra controlului hipertensiunii.[10]

9. Sare din apa sau din pamant? Este una mai buna decat cealalta?
Dr. Sandra Fryhofer, [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] a adus informatii cu privire la comparatia facuta intre aceste doua tipuri de sare si efectele lor asupra sanatatii. Ea a rezumat:
Ambele contin aproximativ 40% sodiu.
Poate exista o mica diferenta in ceea ce priveste gustul.
Textura este diferita - sarea de mare este mai grunjoasa in timp ce sarea de masa are aditivi care ii mentin forma.

Exista cu siguranta diferente in procesare: sarea de mare este produsa prin evaporarea apei de mare, astfel incat urme de anumite minerale, precum iodul sunt prezente. Sarea de masa provine din depozite subterane si este procesata pentru a elimina urmele de minerale, dupa care deseori se adauga iod.

10. Dovezi cu privire la sare si tensiunea arteriala.
O analiza din 2011 din Jurnalul Medical Britanic (British Medical Journal - BMJ) [11], atesta ca dovezi "dintr-o larga varietate de studii, inclusiv unele de tip control-randomizat, arata in mod consistent o relatie directa intre aportul de sare si tensiunea arteriala. Studiile sugereaza ca reducerea aportului de sodiu reprezinta o cale eficienta pentru a reduce tensiunea arteriala." Autorii scriu ca "o reducere cu 4,6 g de sare in dieta zilnica (echivalentul reducerii aportului a 1840mg de sodiu) scade tensiunea arteriala cu aproximativ 5,0/2,7mmHg la indivizii cu hipertensiune si cu 2,0/1,0mmHg la normotensivi."

11.Costurile si beneficiile pentru sanatate ale restrictiei aportului de sare
Studiu si risc: Reducerea episoadelor de infarct miocardic Reducerea episoadelor de atac vascular cerebral Reducerea cheltuielilor de sanatate
Risc annual [12] Intre 54000 si 99000 Intre 32000 si 66000 Intre 10 si 24 miliarde USD
Risc de-a lungul vietii pentru adulti in grupa de varsta 40-85 ani [13] 480358 513885 32,1 miliarde USD

Sarea a devenit in prezent tinta unui efort public important in principal datorita a doua studii majore publicate in 2010: unul in Jurnalul de Medicina New England (New England Journal of Medicine) [12], iar celalalt in Analele de Medicina Interna (Annals of Internal Medicine). [13] Ambele studii sustin atat costurile cat si beneficiile pentru sanatate ale reducerii aportului de sodiu. [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] sugereaza ca o asemenea masura ar economisi 32 muluarde USD in costuri medicale si ar preveni 1 milion de infarcturi miocardice si atacuri vasculare cerebrale de-a lungul vietii pentru adultii din grupa de varsta 40-85 ani, in comparatie cu status quo. Jurnalul de Medicina New England estimeaza ca reducerea sarii din dieta cu 3g pe zi (1200mg de sodiu) ar reduce numarul de atacuri vasculare cerebrale anuale cu o valoare cuprinsa intre 32000 si 66000 iar episoadele de infarct miocardic cu o valoare cuprinsa intre 54000 si 99000. In plus, studiul estimeaza economisirea anuala a unei sume intre 10 miliarde si 24 miliarde de dolari in cheltuieli de sanatate.

12.Reducerea sodiului - urmatoarea piatra de hotar in sanatatea publica.
Dr. Henry Black, in [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], discuta studiul Jurnalului de Medicina New England, care a fost o incercare de a modela efectele reducerii de sodiului in populatia generala.[12] In acest comentariu, el mentioneaza deasemenea confuzia dintre masuratorile sarii si cele ale sodiului, pe care el le considera ca fiind o dificultate in calea intelegerii populatiei in vederea determinarii unor scopuri precise. El afirma ca este clar ca tensiunea arteriala ar scadea ca urmare a restrictiei de sodiu si ca tot ce trebuie sa facem este sa reducem aportul de sare cu un gram (echivalentul a 400mg de sodiu) pentru a reduce riscul pentru boli si mortalitate cardiovasculara. Un mic grup de persoane ar fi afectate negativ de reducerea de sare dar majoritatea ar beneficia de aceasta masura.

13. A urmat studiul JAMA (Jurnalul Asociatiei Medicala Americane) cu privire la ratele mortalitatii si nivelul scazut de sodiu urinar.
Intr-un [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], Dr. Jan Staessen, cercetator principal in cadrul studiului JAMA[14] a spus: "putem extrapola rezultatele pentru populatia generala, dar noi nu vom schimba ghidurile pentru pacientii hipertensivi sau cele pentru afectiuni cardiace cronice… Pe scurt, daca schimbi aportul de sodiu de-a lungul timpului, vei vedea mici efecte asupra tensiunii arteriale sistolice, nu ale celei diastolice… Aportul de sodiu nu se traduce intr-o incidenta crescuta a hipertensiunii pentru ca schimbarea este limitata la tensiunea arteriala sistolica si este prea mica. A treia descoperire, care a fost o surpriza pentru noi, a fost ca aportul scazut de sodiu este asociat cu cresterea mortalitatii cardiovasculare."

14. Raspunsul CDC la studiul JAMA
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], Dr. Peter A. Briss, MD, MPH, Director Medical al Centrului Natiunal pentru Preventia Bolilor Cronice si Promovarea Sanatatii din cadrul CDC (National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion), sfatuieste medicii sa le spuna pacientilor "sa ia studiul cu un pic de sare, dar altfel ar trebui sa munceasca pentru a-si limita aportul. Pacientii ar trebui informati ca acest studiu are unele dificultati care ii complica interpretarea. Nu modifica prea mult din ceea ce cunosteam anterior: prea multa sare nu este buna pentru Dumneavoastra."

15. Apoi apare studiul Cochrane cu privire la sare, tensiunea arteriala si previziunile cu privire la afectiunile cardiovasculare
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], expertii in medicina preventiva din Marea Britanie "au strigat fault" fata de controversata meta-analiza Cochrane care a ajuns la concluzia ca o reducere a consumului de sodiu nu ar avea un beneficii clare asupra sanatatii.[15] Intr-un comentariu publicat in numarul din 30 Iulie 2011 al The Lancet, [16] Dr. Feng J. He, MD, (Queen Mary University, Londra, Marea Britanie) si Dr. Graham A. MacGregor, MD, (Wolfson Institute of Preventive Medicine, Barts, Londra) spun ca meta-analiza ce a fost publicata simultan de Taylor si colegii in studiul Cochrane si in Jurnalul American pentru Hipertensiune (American Journal of Hypertension), si in comunicatul de presa ce l-a acompaniat "arunca o lumina nefasta asupra reputatiei bibliotecii Cochrane si autorilor".


16.O perspectiva mai larga a rezultatelor studiului Cochrane
In [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], Dr. Lynda Szczech, MD, Presedintele a Fundatiei Nationale pentru Rinichi (National Kidney Foundation, SUA) mentioneaza: "Studiul rezuma reducerea riscurilor care poate fi descrisa in multe cazuri ca linii de tendinta in defavoarea efectelor semnificative statistic. Cu siguranta nu elimina ipozeza ca o scadere a aportului de sare va reduce aparitia evenimentelor cardiovasculare si mortalitatea". Ea sugereaza sa investigam pana si cele mai mici beneficii ale reducerii aportului de sare dintr-un punct de vedere financiar. "Este adevarat ca micile reduceri in nevoia de servicii legate de tensiunea arteriala sau a evenimentelor cardiovasculare elibereaza resurse pentru alte servicii de sanatate sau afecteaza pozitiv bugetul guvernului pentru a permite o crestere a numarului de servicii catre un numar mai mare de persoane?"

17. 7 la 3 grame de sare - nu mai mult, nu mai putin?
In [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], Dr. Jeffrey Berns, MD, cuantifica si rezuma studiile controversate ce au aparut cu privire la sodiu in ultimele 18 luni si ofera un punct de vedere: in concluzie, trebuie sa ne sfatuim pacientii sa tinteasca spre un consum nu mai mare de 7g (2800mg sodiu) si nu mai mic de 3g de sare (1200mg sodiu) pe zi.




1. Strategies to Reduce Sodium Intake in the United States. Institute of Medicine of the National Academies. 2010. National Academy of Sciences [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] Accessed August 18, 2011.
2. Dietary Guidelines for Americans, 2010. Executive Summary. [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] Accessed August 18, 2011.
3. Diet and Lifestyle Recommendations. 2011 American Heart Association, Inc. [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] Accessed August 18, 2011.
4. Loria CM, Mussolino ME, Cogswell ME, et al. Usual sodium intakes compared with current dietary guidelines--United States, 2005-2008. MMWR Morb Mortal WklyRep. 2011;60:1413-1417. [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] Accessed January 13, 2012.
5. American Heart Association. CDC report on usual sodium intake compared with dietary recommendations [press release]. October 20, 2011. [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] Accessed January 13, 2012.
6. He FJ, MacGregor GA. Reducing population salt intake worldwide: from evidence to implementation. Prog Cardiovasc Dis. 2010;52:363-382.
7. Food Standards Agency. Agency research reveals a drop in British salt consumption. [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] Accessed August 24, 2011.
8. National Center for Social Research. An assessment of dietary sodium levels among adults (aged 19-64) in the UK general population in 2008, based on analysis of dietary sodium in 24 hour urine samples. June 2008. [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] Accessed January 13, 2012.
9. Langford HG. Sodium-potassium interaction in hypertension and hypertensive cardiovascular disease. Hypertension. 1991;17:I155-I157.
10. Davis BR, Oberman A, Blaufox MD, et al. Lack of effectiveness of a low-sodium/high-potassium diet in reducing antihypertensive medication requirements in overweight persons with mild hypertension. TAIM Research Group. Trial of Antihypertensive Interventions and Management. Am J Hypertens. 1994;7:926-932.
11. Cappuccio FP, Capewell S, Lincoln P, McPherson K. Policy options to reduce population salt intake. BMJ. 2011; doi:10.1136/bmj.d4995.
12. Bibbins-Domingo K, Chertow GM, Coxson PG, et al. Projected effect of dietary salt reductions on future cardiovascular disease. N Engl J Med. 2010:36:590-599.
13. Smith-Spangler CM, Juusola JL, Enns EA, Owens DK, Garber AM. Population strategies to decrease sodium intake and the burden of cardiovascular disease: a cost-effectiveness analysis. Ann Intern Med. 2010;152:481-487, W170-W173.
14. Stolarz-Skrzypek K, Kuznwtsova T, Thijs L, et al. Fatal and nonfatal outcomes, incidence of hypertension, and BP changes in relation to urinary sodium excretion. JAMA. 2011;305:1777-1785.
15. Taylor RS, Ashton KE, Moxham T, Hooper L, Ebrahim S. Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease: a meta-analysis of randomized controlled trials (Cochrane review). Am J Hypertens. 2011;24:843-853.
16. He FJ, MacGregor GA. Salt reduction lowers cardiovascular risk: meta-analysis of outcome trials. Lancet. 2011;378:380-382.

Despre articol:

Autor
Carol Peckham, Director of Editorial Development, Medscape from WebMD
Senior Foto Editor
Darbe Rotach, Medscape from WebMD
Reviewer
Henry Black, MD Clinical Professor of Internal Medicine; Director, Hypertension Research, Center for the Prevention of Cardiovascular Disease, New York University School of Medicine, New York, New York

Credit Foto:
Briefel RR, Johnson CL. Annu Rev Nutr. 2004;24:401-431; and National Health and Nutrition Examination Survey, conducted by the National Center for Health Statistics of the Centers for Disease Control and Prevention (2003-2006)



Like a Star @ heaven Desi exista dovezi arheologice usor contradictorii:[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Si romanii sunt interesati de consumul de sare la nivel de populatie, dupa cum puteti observa [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. Doar ca privind concluziile acestui studiu, se poate vedea ca "nu avem nevoie sa reducem consumul de sare"...

Voi ce spuneti?

a.
AlexE
AlexE

Mesaje : 7
Data de inscriere : 01/10/2011
Varsta : 40
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum