Longlife Romania
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Etapele Caii si necesitatea indrumatorului

In jos

Etapele Caii si necesitatea indrumatorului Empty Etapele Caii si necesitatea indrumatorului

Mesaj  Admin Sam Dec 10, 2011 2:46 pm

Intrebare: Care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurga un practicant atat d.p.d.v. al cunostintelor teoretice, cat si a abilitatilor fizice si mentale, pentru a ajunge la ceea ce numim ,,realizare" (macar propunandu-ne si apoi urmarind scopul propus).

Se poate face acest lucru fara indrumare din partea unui Maestru?


Raspuns: Exista (dupa parerea si studiile mele) putine sisteme mai explicite dpdv al scopurilor, pasilor si metodelor decat alchimia interna (NEIDAN). Aceia sunt pasii, cei din alchimia interna.

Asta e O varianta de raspuns. A doua varianta (poate mai generala) ar fi:

O Cale are grosso modo trei etape (nu numai Calea chineza, orice Cale):

- prima etapa este numita in spiritualitatea noastra, din Vest, PURIFICATIO, in care se urmareste o...”imbunatatire” postnatala a tuturor partilor fiintei: integrarea armonioasa in mediul din jur, morala, corp, suflu/energie/cuvant, minte... (ceea ce de obicei cauta marea majoritate a practicantilor, as zice chiar la modul exclusiv)

- apoi urmeaza ILLUMINATIO, care este...prima viziune a Adevarului, contactul, fie si foarte scurt, dar iluminator, cu sufletul. Aceasta produce doar o transformare partiala si eventual reversibila (ramai inca o fiinta limitata, insa stii cum stau lucrurile, ca sa zic asa) insa d.p.d.v calitativ este superioara primeia

- si in fine UNIO, fuziunea deplina cu ceea ce ai fost dintotdeauna fara sa stii, cu Realitatea Ultima (oricum am numi-o, Dumnezeu, DAO etc), care este rezervata celor putini care au destinul pe de o parte si determinarea ferma pe de alta sa parcurga intreaga Cale, pana la capatul ei

Noi (toti...in fine, imensa majoritate) ne ocupam exclusiv cu prima etapa (de altfel restul sunt "tot mai prenatale" ca sa zic asa, in sensul ca din ce in ce mai mult “se petrec” , din ce in ce mai putin pot fi “provocate”).
Noi deci facem ce depinde de noi, asa cum suntem acum si cum intelegem acum realitatea, cu alte cuvinte “punem fundatia”, ceea ce poate fi munca de mai multe vieti, asa ca sa nu ne grabim, nu e cazul Smile.

Cat timp vectorul intentiei (YI) e orientat corect, catre Adevar, e OK. Viteza e irelevanta, intrucat oricum cand “atingi”, vei realiza ca ai fost acolo dintotdeauna (respectiv perspectiva asupra realitatii si a ceea ce suntem se schimba).

Si - si mai practic - exista doua metode “regale” in punerea fundatiei, de data asta pe Calea chineza (bine sunt tot mai mult condus spre ideea ca de fapt sunt trei, incluzand TAIJIQUAN-ul, dar sa facem abstractie de asta deocamdata, deoarece este foarte rar sa gasesti invatatura in partea de cultivare interna a TAIJIQUAN-ului si si mai greu sa ai perseverenta sa o aplici).

Cele doua metode sunt ZHUANG-ul si asezarea (“a sta in liniste” care e un mare mestesug, nu e atat de simplu cum pare din descrieri).

“A sta in liniste” (JING ZUO) este de altfel radacina ORICAREI Cai, este esenta "punerii fundatiei" (ZHU JI).

De ex:

In YOGA: SUTRA 2 din tratatul fundamental al sistemului, YOGA SUTRA ce spune ? “YOGASH CITTAVRTTI NIRODHAH” = "Yoga este suspendarea turbioanelor mintii".

In crestinism: "isihasm" in ortodoxie vine de la gr. heschya = liniste, "contemplatio" din catolicism se refera la liniste, la apofatism (vezi de ex "Norul Necunoasterii" etc)

In buddhism: Ce inseamna ZAZEN / postura iluminarii ? Inseamna a fi "prezent in prezent" in liniste.
Ce este in esenta DZOGCHEN-ul ? A te odihni in natura adevarata a mintii / constiintei (RIGPA), care este un vid luminos si prea fericit, deci tot liniste s.a.m.d.

Indraznesc chiar sa inchei cu un autocitat Very Happy : “Linistea este poarta catre Adevar”.

Mai mult decat atat...pot doar sa raman in liniste Smile

Asupra partii a doua a intrebarii:

Se poate face acest lucru fara indrumare?........... din partea unui Maestru?

Hmm... pe termen lung nu prea cred. Poti merge singur o anumita perioada de drum, mai lunga sau mai scurta depinzand si de dotarile (native si dobandite) pe care deja le ai.

La un moment dat insa va trebui sa te “vada” / sfatuiasca si chiar impulsioneze / protejeze periodic cineva mai incercat, care a trecut la randul sau d.p.d.v. existential prin aceeasi situatie, s-a confruntat si el cu ce te confrunti tu si stie din experienta (nu din carti, de pe Net, in rezumat "de la altii") ce sa-ti spuna ca sa “deblocheze” un eventual obstacol mai dificil cu care te confrunti (fie el tehnic sau existential).

Desigur aceasta presupune si ca acelui indrumator ii pasa de cel indrumat, ca il preocupa activ devenirea acestuia din urma (vezi relatia de familie din grupul de practica interna corect constituit, despre care am mai vorbit).

Sper ca am reusit macar ca idee sa raspund la aceasta f. dificila intrebare.

Minghui



Admin
Admin

Mesaje : 35
Data de inscriere : 30/09/2011

https://longliferomania.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum